Wednesday, 10 June 2015

Catatan Kehidupan part 2



Hari ni. Result utk sem 2 keluar. Dan aku gagal. Hampir utk repeat Program Matrikulasi. Ya Allah mcm mana aku nk berhadapan dgn semua org terutamanya parents aku yg menaruh harapan tinggi, mak sedara aku yg sedia mencari kesalahan ku. Ya Allah kenapa kau buat aku mcm ni ya Allah. Berdosa sangat ke aku ni. Hina sangat ke aku nie. Aku seolah olah kosong. Tiada siapa berada disisi aku. Hatiku luluh disaat org lain bergembira dgn keputusan mereka. Namun ade juga yg tak bersyukur dengan apa yg mereka perolehi. Habis tu aku ni ya Allah. Masa yg aku habiskan utk menelaaah selama ini. Sia sia mcm tu saja tanpa nampak sebarang hasil. Ya Allah kau betulkan semula akidah ku ya Allah. Jika ini boleh menyebabkan aku hilang pedoman. Apa yg aku buat ya Allah. Aku kalau boleh nak mencari satu kawasan sunyi nk meraung sekuat hati, nak menjerit selagi mampu, nak lari dri semua ini. Kekadang kala aku penat ya Allah utk di uji sebegini. Org sudah mula memandang rendah kepada ku. Yg dulunya kawan entah hilang kemana. Insan yang aku perlukan saat2 genting begini sepi melarikan diri, aku bukan minta lebih cukuplah sekadar berada disisi aku saat susah senang denganku. Sebenarnya aku kecewa, tapi aku tak mampu berbuat apa. Sekadar duduk sendirian di kamar. Melihat rakan lain bergembira. Dan aku pendam segala masalah yg ada. Jikalau hati ini boleh meletup agaknya sudah meletup dgn apa yg aku pendamkan selama ini. Aku tak pandai bercerita mengenai masalahku. Yang aku tahu sekadar pendam dan menahan seksa. Oleh sebab itu aku terlalu berharap ada insan yg berada di belakangku utk memberikan kekuatan. Namun semuanya tuu hanya indah khabar yg di ceritkan di novel novel mahupun drama. Saat aku kecewa, saat aku sedih, saat aku jatuh. Tiada siapa peduli. Bukan utk meraih simpati. Cuma kecewa dgn kononnya yg dikatakan kawan dan sesiapa sahaja.

Aku tahu aku ni siapa. Tak layak utk berkawan dgn kalian. Tak layak utk berdamping dengan kalian. Aku ni siapa sahaja. Budak lemah yg sering dihina. Ya itu aku. Ya Allah. Ujian apa lagi yg Engkau berikan pada diriku ini. Minggu depan 16/6 aku bakal menduduki exam muet semula. Aku memang lemah tapi aku seorang yg degil utk dpt apa yg aku inginkan walaupun kesudahannya mengecewakan. Tapi aku rela kecewa mencuba dprd kecewa duduk berdiam diri sahaja. 17/6 aku akan membawa atuk aku ke pakar di Kuantan. Keesokannya 18/6 bersamaan 1 ramadhan aku akan membawa papa pula ke pakar jantung di Kuantan. Aku diberi kepercayaan utk membuat keputusan yg terbaik utk papa. Ya Allah di usia muda ini apa keputusan yg aku boleh buat. Ianya sekadar memberi tekanan terhadapku. Allahu apakah ujian yg kau berikan padaku ini yaAllah.

Ya Allah ya tuhanku, aku sekadar hambamu yg hina dan lemah ya Allah. Aku bermohon agar Engkau mengasihani hambamu ni ya Allah. Bukan utk menagih simpati tapi kau berikan lah aku jalan ya Allah, kau berikan aku pertunjuk. Aku tahu ya Allah, Engkau sebaik baik perancang. Biarlah aku menangungnya seorang diri. Aku tahu Allah takkan menguji sekiranya hambanya itu tidak mampu menjalani ujian tersebut. Aku berharap ada hikmahnya di sebalik apa yg berlaku ni ya Allah.

Ya Allah, semua org boleh menghina aku tapi bukan ibu bapaku, semua org boleh larikan diri drpd ku tapi jangan buat aku lari dari diriMu ya Allah, manusia boleh dtg dan pergi dri hidupku yaAllah namun kau tetapkan pendirianku terhadapMu. Ya Allah aku bukan sesiapa, aku tidak boleh memaksa utk seseoarang itu kekal bersamaku, who can stay with me through the thin and thick situation. Aku ni siapa je ya Allah. Jangan biarkan aku tidak kekal bersamaMu ya allah. Namun aku tidak putus berdoa agar insan yg aku sayang akan tetap bersamaku. Meskipun aku tahu. Aku tidak akan mendapatkannya. Aku redha ya Allah. Terima Kasih Ya Allah kerana memberikan ujian yg aku rasa aku tak mampu utk tanggung.

Dan org lain akan terfikir, ini mencerminkan diri aku, ini ke yg dididikan kepada ku, seolah olah aku melawan takdir. Tapi cuba kalian berada ditempatku. Apakah kalian kuat utk mengahadapi hinaan drpd org lain. Selalu di jadikan bahan lawak org lain. Selalu dipandang rendah oleh org lain.
Kalian tak kenal aku. Jangan buat andaian berdasarkan perwatakan aku. Aku mmg sabar. Tapi setiap kesabaran ada hadnya. Aku boleh senyum dihadapan seribu org. Namun dlm hati ini Allah saja yg tahu betapa sakitnya yg aku rasa.

Ya Allah. Aku bersangka baik terhadapMu. Mungkin hari ini bukan hari aku. Tapi aku bermohon agar kau terus memberikan kekuatan utk aku terus kuat menjalani ranjau kehidupan yg mendatang.

Terima KAsih Ya Allah 😌


Sekian , assalamualaikum......

2 comments:

  1. If i the one that Allah choose to be in ur shoes, i tak tahu either i boleh jdi setabah nie or tak for facing all that😭 I just wanna can says pless be strong for the rest ur life,ur future and for ur parents. Watever happend in ur life either ujian tuh kecik atau besar selalu mengadu dekat Dia okey, He will answer u. Dia tak pnah tngglkan u alone. Muhasabah blk ourself, sometimes watver happend in ur life tu cara Allah nk tegur kita or lbh tepat karma for ourself. Remember Allah give u only what u can bear right ? Pujuk hati u dgn surah al baqarah ayat 216. Madam i slalu cakap dgn i kalau i tgh down, Allah berfirman mana satu nikmat yg kalian nafikan ? Selalu mengadu dekat Dia, Dia slalu dgr rintihan kita okey. Lastly, gudluck for ur muet exam soon. I pray the best for u. InsyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes...inshaaAllah i will be strong.. I will fight for my future.. ya Dia tak pernah tinggal i alone..betul jugak kata u.. Its is karma utk i , dgn dosa yg i dah buat.. Allah give me only what i can bear? Tapi selama mana je i sanggup..tu yg i takut.. Thanks for the surah.. I akan simpan.. Thanks for the support...i hope u will always pray for me too.. InshaaAllah..

      Delete